Kawasaki Z400 -1983


Våren 2009. Nyknåpad pakethållare.

Ja jo, jag råkade bara köpa den. Den stod ju bara där och ingen använde den. Och priset var överkomligt det med. Hojkort kan man ju ta sen. Gillar man att honka runt på moppe borde man väl gilla motorcykel?
Japp, mycket riktigtFörsta bekantskaperna..

I stallet
Vad är det som gömmer sig längst in i stallet?

Utanför stallet
Ser man på. Men vacker var den inte.

Här äe en text som jag plitade ner i dom vevorna:
Jag håller på att bli hojbiten, det är illa ställt nu, så jag
överväger faktsikt på att ta mc-körkort.

Efter att för en tid sedan grävt mig in bland allt bråte i gamla 
stallet i Grimle, bland med skåp, diskbänkar och en massa gamla
cyklar så hittade jag en mopp... näe, det är ju Lisbeths gamla
motorcykel vetja. Det var bara framhjulet och lite av tanken som
gick att se. Framför stod ett kylskåp och ovanpå en trave brädor.
Jag har faktiskt fått provköra den för bara ett par år sen. konstigt
att den hamnat så långt bakom bråtet.
Men hennes gubbe krashade på den strax efter det, så tanken har en 
rejäl buckla och styret är snett. Blinkers och sånt antar jag att 
han byta innan han gick bort.
I alla fall så nämnde jag den för henne, och jodå, jag kunde få den
om jag var intresserad. Priset skulle hon tänka ut så länge.

Att få ut den ur stallet var ingen lätt match, det var många kilon
med bråte som behövde flyttas hit och dit. Lite som tornet i Hanoi
över det hela.

Luft i däcken och ett batteri senare (dyyrt) så var det dags för 
provstart. Efter en del gnidande så gick den faktiskt igång, fast
bara på full choke och en cylinder. Men livsandarna vaknade sakta
till liv, och efter 15 minuter så spann den som en katt. Det japanska
stålet rostar inte!

Provkörning? Jomen!

Tung MC, 400 kubik. Checklista:
MC-kort?		     Nej
Skattad?		     Nej
Besiktad?		     Nej
Körförbud?		     Japp (alltid nåt)
Fungerande bromsar?	   Det märker man väl?
Mönsterdjup däck?	   Uh, dom håller luften i alla fall.
Fungerande belysning?	 På dagen?!
Hjälm?			     Gamla moppekrukan.
Skyddande klädsel?	   T-shirt, jeans.
Grova skyddande kängor?	 Flip-flops.
Inhägnat område?	   Nja med lite fantasi..

Status: Nästan lagligt och jäkligt kul!

Som att köra moppe men större och mer trögstyrt. Bra drag, och
den har ungefär dubbelt så många hästar som jag nånsin kan tänkas
behöva.
Min moppevana trogen är det inte så noga med vägar utan dyker 
gärna in i terrängen om möjligt. Men fjädringen är för mjuk för
såna eskapader, så det får bli skogsvägar på sin höjd.
Fortsättning följer. Hmm, var är körkortsboken?Och fixat sen dess är väl nåt i stil med:

Full verkstad
Full verkstad. Våren 2009. Kaffekopp på plats.

Grimle
På tidig vårtur 2008.


Efter att ha experimenterat lite med oljor så kom jag fram till att biltemas racingolja för motorcyklar funkar bra. Bättre olja gör växellådan mindre klonkig och hojen som alltid drog en del olja, slutade dra olja! Precis som om att en god syntetolja mjukar upp ventiltätningarna och får dom att täta igen.
Åsså lite ombyggnationer...
Megasquirtning!
Eller nja, microsquirtning. Och bara tändning, så ingen bränsleinsprutning. Orginal så har den här hojen bara mekanisk tändförställning, alltså vikter som snurrar och ger tidigare tändning på högre varv. Ingen vacuumförställning finnes. Funkar bra bara så, men vacuumförställning ger mycket bättre bränsleekonomi. Mega f'låt.. microsquirtet är tänkt att göra det som vaccumförställningen borde göra.
Då prylen kostade £300 så kommer jag aldrig kunna köra in ekonomin, men att komma längre på en tank, och slippa hitta en mack efter bara 40 mil är välkommet!

Installationen var riktigt enkel, inte många sladdar alls. Plus och minus, en mappsensor med tre sladdar, samt knipsa av sladden till VR-givaren och koppla in sig på den.
Det knepigaste var att göra ett triggerhjul istället för orginalnocken som går mot VR-givaren. Ett växellådskugghjul från en 3-växlad sachs passade bra. Behövde bara svarva ihop en bussning som det ska sitta på. (Inneriam 15, ytter 17mm).

Installation

Mer installation

Sladdar

Trigger
Det nya triggerhjulet a la Sachs. Ett 15-1 hjul blev det.

Microsquirtet
Här fick MS:et sitta. Det fanns ingen plats nån annanstans..

Mappsensorn
Mappsensorn (hittad på en Opel) får signal från båda förgasare med hjälp av en T-koppling

MS titel

Tändningstabellen
Tändningstabellen att utgå från. Jag tog tabellen från 74-77 års modell och la på mer tändförställning på låglast.

Tändningstabellen fast i 3-D
Som ovan fast i 3D.

Senare visade det sig att det inte funkade med en mappsensor kopplad med t-koppling till båda insug. Pulserna från insugen tog ut varann så det knappt blev nåt vacuum kvar. Lösningen blev dubbla mappsensorer, en till varje insug. Sladdarna från de båda sensorerna är sen helt enkelt ihopkopplade.
Här är lika fakta jag pluttade ner med gällande inställningar:

Sexans växel och 90 km/h på mätare = 4460 rpm

Ändringar i tändförstälning:
I 90: från 35 till 47 grader
I 70: från 35 till 52 grader
I 50: från 30 till 35 grader cirka....
Tomgång: Lät den vara på 10 grader. Gick bäst då.

Tomgång 1500 45 kpa

Sexans i 90 4411 82-86 kpa
Sexans i 70 3510 70-71 kpa
Sexans i 50 2533 72 kpa
Så nu får vi se hur det går!

Och hur gick det då?

Ingen skillnad! Drog lika mycket soppa i alla fall. Tog bort MS:et och körde standard igen. Lär er uppskatta originalgrejor gott folk!


Våren 2016 började startmotorn bli dum när motorn var varm. Alltså fick man planera körningen så att man aldrig behövde starta motorn mer än en gång. Alltså måste man t.ex öppna tanklocket innan man åker hemifrån när man ska tanka.
I längden blev det lite drygt, så startmotorn åkte in på obuktion. Det var den grisigaste klump jag haft isär på länge, jag begriper inte hur mycket svart skit som kan leta sig in i en motor, ja såvida dom inte pillade in den redan på fabriken men det betvivlar jag.
Allting plumsades ner i avfettning och fick dra där några timmar. Några direkta fel på den hittade jag inte, så jag tror nog det var smutsen som gjorde den inte funkade. Två kol var ganska så slitna, men dom fick en millimeter till att jobba på genom lite moddning av kolhållarna. Ihop med rasket och hoppas det håller några år.
För att få dit startmotorn igen så behöver man ta bort vänstra motorkåpan, och då rök motorbågarna som suttit där sen tidernas begynnelse. Dom var från Givi och inte så vackra som dom en gång varit. Efter det blev hojen mycket mer lik en moppe.

Helt CP
Dum ibland.

I den vevan blev det dags att byta olja, det händer ju ibland. Av nån anledning så satt oljepluggen helt bomfast. Hummade både en och två gånger på om jag drog åt rätt håll eller inte.
Knaak sa det och pluggen kom ut tillsammans med en bit av oljetråget. Sgrumf!
Nåja efter nogsam rengöring av brottytan så limmade jag fast biten med Loctite cylindrisk fastsättning (ruskigt bra metallim faktiskt), och efter det ruggade jag upp ytan med en dremel och tryckte sen fast 2-komponents epoxi häftkludd över skarven. Blev bra och tätt, men jag vågar inte dra åt oljepluggen särskilt hårt längre..

Hojen har också börjat dra allt mer olja. Då ventiltätningarna är bytta för inte så länge sen så misstänker jag dåliga kolvringar. Ett kompressionstest visade 11 på vänster och 9,2 bar på höger cylinder, så det bevisar väl saken. Nåja, jag har en del begagnad 100-mils hondaolja att köra upp så inget kolvringsbyte än på ett tag.

Mitt på säsongen 2017 blev startmotorn åter dum, så nu åkte den isär igen för installation av nya kol. Nästan lika skitig inuti den här gången med. Med nya kol blev det mycket mer fjutt i den. Kan vara så att trycket på kolen ar avgörande för bra strömöverföring.Mellan sänsong 2017-2018 blev det då dags för nya kolvringar. Efter att ha lyft på toppen fanns där en del tecken på att hojen bränt ganska mycket olja. Det blir en hel del avlagringar nämligen.
På den ena kolven hade gapen på dom båda kolvringarna varit åt samma håll, och så ska det nog inte riktigt vara. Annars såg det fint och rent ut överallt, bortsett från att kolvringarna nästan beckat fast, och att oljeskrapringarna i det närmaste gjort det. Dom senare hade ingen spänst kvar alls, så det var väl det som var huvudfelet.


Ett.. Smart med plaskbaljorna så kammen alltid får olja.
och tvååå.. På väg upp.
och tree..!1
Inte riktigt rent..
Ventilerna var helt täta förresten.
Nya kolvringar hittades på Ebay Kanada, och packningssats Ebay Polen. I väntan på leverans fick kolvarna ett plums ner i avfettning.

Kamkedjespännaren var en underlig liten filur, och jag fick klura lite på den innan jag kom på hur man sätter dit den. Faktum är att man ska använda den lilla skruven (4) att sätta fast pinnen (5) med. Sen monterar man hela rasket på motorn. Sen lossar man skruven igen så pinnen åker in, sen skruvar man dit skruven igen.
Inte ens i verstadsmanualen stod det nåt om det. Dessutom hittade jag en extra kopparbricka därinne som nån pillat dit, och nån kopparbricka ska minsann inte finnas där.
Knepig en


Sen var det dags för nytt bakdäck också då Avon Distanziat var nere på slitagevarnaren efter 2050 mil. Hade det inte varit för stundande besiktning så hade det fått rulla en sommar till. Nåja, då hojen inte går så väldans mycket så fick det bli nåt billigt, ett Maxxis M6103 110/90-18 fick duga. Förra däcket hade en bredd på 120 och envisades med att ta i kedjeskyddet.
Då jag brukar ha lite otur med egenvållade punkor då jag byter däck med slang i, så bytte jag ventil och kör slanglöst istället. Jag gjorde om framdäcket på samma sätt för en tid sedan.
Då uppdagade det sej också att bakdrevet satt löst, undrar hur länge det gjort det? Nåväl, bara att dra åt. Skruvarna hade konstig fingäng förresten.
Och nästa grej var att kedjan nog är slut ändå. Glapp i länkarna, och minst en länk som gnisslar.
Nytt framdrev betällt förresten. Efter mycket letande på Ebay dök det upp ett nos 16-kuggars. Annars är 15 det största som säljs. Vill försöka få ner motorvarvet lite.
Jag hade sen länge köpt upp mig på ett billigt kedjeknäckarverktyg. Det visade sej vara lite väl billigt och inte riktigt gjort för 530-kedjor. Nåja, det gick bra till slut.

Tjedja
Ny och fin!
Jag vet inte om jag gjorde rätt när jag öppnade kedjan på slumpvis ställe, trädde i den där den ska sitta och sen satte ihop den igen med lite extra fett på den isärtagna länken. Inget kedjelås eller master link. Jag gjorde som jag alltid gjorde med moppekedjorna. Inte fasen hade man nåt kedjelås hemma då inte.

Här följer lite bilder.

I Östhammar
I Östhammar.

in hell!!!1
På the glorious Hellstigen!

Nu tog sidan slut :)