Bolens ST-180 1988



Bosse Bolens

Bosse Bolens, eller rentav Traktorn Torsten?

Efter att svettig och helt slut har dragit upp båten på sommarstället och fått den på plats insåg jag att det här går inte i längden. Fyrhjuling är för fjantigt och en vanlig traktor får inte plats mellan träden, men en liten traktor kanske?

Lite hängande på nätet visade att det faktiskt finns traktorer i alla möjliga storlekar. Eller fanns, för utbudet var nog som störst på 70-talet.
Jag snöade in mig på Simplicity och var och tittade på en i Krylbo, men den var för söndermekad och något för stor. Den såldes senare vidare till Tierpstrakten och fick ny motor och annat lullull.
För stor? Jo för traktorn jag behöver ska kunna åka till semsterstället i skuffen på en kombi, på en sädär 2-3 turer. Tänker man efter är släpkärran inte min, och ska man ta med en på färjan under högsäsong blir det dyrt. Sen får jag knappast behålla kärran där en månad heller. That's why!


Krylboansk Simplicity


Men efter mer letande så hittade vi i Ärla en tjomme som samlade på en j-la massa små traktorer. Det stod minst 30 stycken i dåligt skick på hans gräsmatta. Svårt att välja med så många, men vi kom hem med en Bolens ST-180 som såg bra ut. Lagom stor och med hydrostattransmission som jag ville ha. Så less på trasiga växellådor nämligen!
Till synes komplett men hade stått ute länge och fått en viss grön nyans. Den hade en vikt och storlek jag gillade men jag var lite orolig att den var för klen, och ännu oroligare att hydrostaten var trasig. Motorn gick i alla fall runt.
Jag hade aldrig hört talas om Bolens förut.
ST står för Suburban Tractor. Alltså förortstraktor. Men om jag skulle åka runt i typ Rågsved med den här skulle jag känna mig bra malplacerad.


Hålet nära granen där Bosse stod. Den fanns ytterligare en Bolens ST där, men med manuell låda.


Det bar hemåt, och det skulle bli spännande att se vilket skick den var i inuti och om nåt fattades. Många av dom andra traktorerna han hade var i betydligt sämre skick och saknade både det ena och det andra.


Hemma. Sidoplåtarna saknades kom vi på långt senare. Vatten i stolen fanns i överflöd.


I bak hängde en konstig vajer. När man drog i stora spaken drogs vajern in. Den måste haft i uppgift att lyfta nånting. Den inklusive spaken var det första vi tog bort.
Hela elsystemet var korroderat och dött, men efter lite tjuvkoppling, lånat batteri från snöskotern och nytt startrelä hoppade motorn igång. Tvåcylindrig på 18 hästar för övrigt. Den gick utan skrammel men fick för mycket bensin och rök svart. Mera mek och vi lyckades provköra den för att kolla att transmissionen var okej. Det var den. Hade den varit trasig hade vi fått leta ny traktor, så dyra är dom nämligen.


Ska vi få liv i den?

Att få den att gå bra var ingen lätt grej. Nåt seriöst och svårhittat fel på förgasaren. Av spåren att döma hade förra ägaren haft precis samma problem, och det blev nog slutet för traktorn i liv nummer ett.
Han hade sen lämnat den med huven öppen en längre tid kunde man se både på biologin och korrosionen i elsystemet.
Ny kinaförgasare hittades på ebay och inte dyr alls.

Torsten, förlåt, Bosse fick nya bakdäck med slang modell traktor (dyrt). Framvagnen fick en genomgång och som 950 timmar till trots var i utmärkt skick, i alla fall när man drog fast allt som satt löst.
Bra i skogen gick den inte. På nåt sätt klumpig och framaxeln pendlade för lite. Nej klippa fotbollsplaner var den byggd för, men bra båtdragare ska den kunna bli.
Den kan verkligen vända på en femöring. Kan bli en bra egenskap mellan tallarna.

Bosse fick bli vinterprojekt och kördes för egen motor milen hem till mitt garage.


Hemma om 40 minuter,cirka..

Motorn verkade frisk så den hade jag inga planer på att ens öppna. Förgasaren däremot var ett annat kapitel. Jag vill åtminstone hitta felet på den gamla. Jämfört med gamle Murray verkar den här motorn vara svår att få gå bra på tomgång. Vi får se om det går att få ordning på.


Framme

Den första modifiering Bosse fick var en vinsch i nosen. Perfekt att dra upp sig med när det är halt och båten bakom för tung.
Medan det pågick fick jag idén att den här traktorn ska bli tystgående. Läste en historia om killen som designade Bolens QT-traktor, där Q stod för quiet och T för twin. Det borde man kunna göra om!
Bland det som väsnas mest på motorn är faktiskt fläkten , men det är inte en grej som man kan ta bort utan vidare. Får klura mer på det..
Sidoplåtarna till motorn som visst fattades inköptes från Nyköping via fejsbook. Bitumenplattor och dämpningsskumgummi införskaffades. Och visst kommer gamla motorcykelljuddämparen passa bra undertill?
En plyfaskiva sattes mellan motor och grill, både för att stoppa ljudet och för att staga upp fronten. På en bra traktor ska man kunna sitta på huven och dricka gin och tonic.
Nu blev problemet att chokevajern inte fick plats. Lösningen på det blev en vinkelpatentare som gör att vajern går ut snett bakåt istället. Som dom säger: om inte ingenjörer har några problem att lösa så hittar dom på egna!

Stolen såg fin ut på håll, men var så sönderrostad i botten att den inte var nåt att laga på. Istället satte vi dit hårda stolen som suttit på Murray en tid. Den är fortfarande lika hård så det blir nog en annan stol med tiden.

Timräknaren som stannat på 950 timmar var helt död. Istället hamnade biltemas oljetempmätare i det hålet, med givaren i oljeavtappningshålet i oljetråget. Oljeavtappningsröret (som faktiskt läckte) tog jag bort då jag alltid suger ur oljan med en pump då jag byter den, OM jag byter den. Hålet i bottenplåten där motorn sitter som var ämnad oljepluggen får ge plats för avgasslangen. Så var tänket från början, men så blev det senare inte.
En voltmätare skulle vara smidig också, men var sätta den? Jag hade redan köpt en liten en från, jodå, Biltema. Lösningen blev att tillverka ett eget mätarhus av en entums rörhuv och sätta den uppe på panelen. Nån hade redan gjort ett hål där så vaför inte.

Batteriet fick bli ett LiFePO4 från Biltema. Det ska klara en helt vinter utan att laddas ur, och det låter bra tycker jag som inte vill släpa på batterier. Den här traktorn ska ha ett fysiskt mycket större batteri egentligen, så jag fick göra ett fäste för det på batterihyllan.
Såna här batterier har av/påknapp också, och det var ju inte fel.


Avgassystemet skulle jag som sagt göra om. Briggs och Skruttons originaldämpare var så tunn i plåten så den var inget jag ville bygga vidare på. Istället fulsvetsade jag ihop det jag kom över. Ett flexibelt avgasrör (passade precis, en sån flax), ett fyrkantrör, en rörmuff, två rörbitar och en snutt 10mm stålplåt.


Mycket mickel, men nöjd.

En större avgasslang från Biltema går rakt bakåt och ut under golvplåten i mitten på traktorn.
Som ljuddämpare platsade som utlovat gamla ljuddämparen från min Honda NC700, som jag bytte bara för att "den ser ut som nåt som passar på en åkgräsklippare".
Den gjorde den! Men inte rakt av förstås..
Både hojen och gräsklipparen är på 700 kubik för övrigt.



Mera förgasare ja. Traktorn fick en elektrisk lågtrycksbränslepump för att den ska bli mer lättstartad efter en lång vinter. Pump hittades på ebay och filter hittades i en låda i garaget.
Förgasarens egna bränslepump stängdes av genom att plocka ut fjädrarna till backventilen och plugga slangen för vacuumpulserna från vevhuset.
Denna "Opposed Twin" B&S-motor som den kallas, har gott rykte och är populär bland entusiaster. Förgasarna som sitter på däremot får bottenbetyg och har nog förpassat många åkgräsklippare till skroten. Problemet är att det väldigt lätt blir skräp i dom och då börjar dom gå dåligt.
Just den här förgasaren hade en elektrisk solenoid som ska stänga av bränsletillförseln vid stopp. Troligen för att undvika avgassmällar. Den var helpaj och hålet pluggades. Lite poff pang är väl bara kul?
Flottören var det hål i och jag tänkte det var ju kul att hitta felet. Köpte ny men den gick lika illa i alla fall. Sgrumf!
Efter lite läsning lärde jag mig att det finns två fabrikat av förgasare till den här motorn. 3-skruvsmodellen från Walbro och den senare 4-skruvsmodellen från Nikki. Den från Nikki är att föredra då den går bättre och ger mer pulver. Problemet är att den inte har nån justerskruv för tomgångsbränsleblandning så kör man både sommar och vinter så är den svår att få att gå bra vid kall väderlek.
Dom billiga förgasarna man hittar på Ebay är just från Nikki, eller möjligtvis en kopia av dom.
Annat jag läste var att dom här motorerna är väldigt glada i bensin och det kan jag verkligen intyga.

Både chokevajern och gasvajern var för långa. Kortade av båda 15-20cm och vajerdragningen under huven blev bra mycket bättre. Traktorn kunde fås med många olika motorer så jag antar one vajer fits all.


Förgasaren. Ökänd modell.


Här en liten patentare. Hålet var för stort så jag limmade på en shimsplåt med ett stansat hål i.

Faktum är att modifieringarna med ny förgasare och ombyggt avgassystem borde ge mer orr i motorn. Då dom nyare modellerna av den här motorn hade 21,5 hästar med bara annan förgasare så borde jag faktiskt numer ha några till. Inte för att jag kommer få nån nytta av dom, men ändå!



Ett problem blev var sätta dit nya bränslepumpen och filtret. Man kan tänka sig att det finns gott om plats under traktorn, men näej inget ställe som kändes bra. Där rattsången går ner mot styrväxeln finns ett utrymme som går att använda, och startrelät sitter ju där på sidan redan. Problemet då är att det finns risk för att slangar och sladdar fastnar i styrväxeln och det vill man ju undvika. "Been there, done that on ye olde Murray".
Lösningen blev ännu en plyfaskiva som täckte styrväxeln. Dessutom är trä ganska skruvvänligt att sätta fast saker på.
Skivan kommer förvisso att blockera ett luftintag för kylluften, men då det finns två till och motorn inte kommer belastas särskilt hårt i framtiden så får det väl gå an.


..fast formplaywood heter det ju.

Ovanpå plyfaskivan hamnade alltså bränslefiltret och själva pumpen på plåten bakom rattstången. Kontaktorn till vinschen hamnade på höger sida där grejerna till farthållaren fanns tidigare. Jag har också ett plaströr jag ska trä över rattstången, bara för att skydda från eventuell intrassling.


Jobb pågår..


Ovanpå det hamnade batterihyllan och på den hamnade (trumvirvel) batteriet! Blev rätt prydligt om jag får säga det själv, höhö.


Resten av elsystemet dårå.
För att vara en gräsklippare har denna pjäs ett ganska så omfattande elsystem, men den var troligen sedd som en dyrare mer seriös premiumprodukt när den såldes så då ska det ju vara lite lullull. Till exempel så hade den flertalet indikeringslampor för det ena än det andra.
Inget funkade när jag fick tag i den men jag undrar faktiskt om dom där lamporna ens gick att se under vanligt dagsljus.
Dessutom fanns strömbrytare och kontakter lite här och där så att föraren inte skulle göra nåt dumt såsom att starta motorn med växeln i och utan att ens sitta i stolen.
Allt sånt var trasigt så jag följde istället min gamla VD's ord: "Vi måste ta risker!" så jag rensade bort allt sånt fånigt.
vidare så hade traktorn farthållare och det är kanske inte så vanligt. Men då jag inte har några planer på att nånsin klippa gräs med den så rök alla dom grejorna också.

Det som blev kvar är det som är mest basic: Start och stopp av motor, laddning och en brytare till PTO-kopplingen som fick vara kvar.
Nytt blev förstås vinschen, bränslepumpen, oljetemp och voltmätare.
Traktorn ser ut att ha haft ett batteri som inte var långt ifrån ett bilbatteri. Tjocka batterikablar med stora kabelskor på. Då jag går ner i batteristorlek så går jag ner i kabelstorlek också så det ser lite med avvägt ut. Det är ju faktiskt bara en gräsklippare så det blir kablar och kabelskor i motorcykelstorlek jag är van vid.

Original kabelskorna var faktiskt riktigt fjuttiga och helt klart den svaga länken i starteriet. Köpte upp mej på kraftigare kabelskor samt biltemas kabelskobankomoj. Lite extra kabel fanns i lådorna i garaget och resultatet blev riktigt bra!
Tändningslåset var det inget fel på så det fick vara kvar. En konstig grej verkar vara att det är av fel sort. Pinouten stämmer inte med ritningen. Har någon bytt till en felaktig? Det lär ju inte få traktorn att funka bättre direkt.
Sladdarna sätter jag numer ihop med wago-klämmor. Sockerbitar och kabelskor är jag inte direkt jätteförtjust i att använda till dom viktigaste grejorna. Om jag då kan löda kabelskor så gör jag det.

En konstig grej som hände ibland var att batteriet stängde av sig självt när man startade motorn. Var det bara för att det var kall väderlek eller kom det strömspikar från startreläet?
Vädret var svårt att påverka så jag köpte några 15 volts zenerdioder som ska ta hand om alla oönskade spänningar över just 15 volt.


Aj aj
Bättre..

Det mesta av elsystemet fick av naturliga orsaker bo inuti panelen. Skapligt gott om plats så varför inte.
Eftersom folk alltid gett mig IG i kabeldragning så blev det "el a la ormbo" igen, men fick då idén att täcka allt med en skiva så man slipper se eländet.
Panelen förstärktes också med lite fyrkantsstål jag hittade, dels för att staga upp huven så man kan sitta på den, och dels att sätta fast nya skivan på.
Mitt i allt gick tändningslåset sönder i alla fall. Nåt krasade till därinne och sen var det ajöss. Gjorde då som på gamla Murray, ett vred från ett gammalt manöverskåp. Det är en hel del pill med dom där innan man får dom till den funktion man vill ha.



Nu börjar det se klart ut.

Sen fick farsan för sig att åka över till sommarstället (mitt i vintern) så då passade jag på att skicka med lite grejor, bland annat hjulen, så inga mer provkörningar i vår.
Då allt var fixat och klart framifrån till och med ratten så var det bara avgasröret under och en närmare koll av transmissionen som var kvar.
Vinschen i fram blev ju utmärkt att hänga upp traktorn i garagetaket med när framhjulen var borta.


Dom båda remhjulen för remspänning bytte jag båda två på grund av kullager som lät ganska illa. Tiden och fukten hade gjort sitt. Lagren i PTO-kopplingen var också dåliga men jag har inte behov av den kopplingen just nu så den får vänta på hyllan till dess tid är kommen.

Fortsätter vi bakåt på traktorn så kommer vi till bakaxelklumpen, som väl demonterad såg bra mycket större ut än vad jag trodde den var från början. Bra mycket skitigare också förresten.
Den fick ny olja och jag drog åt alla akruvar lite bättre, men då den verkade frisk brydde jag mig inte om att öppna den.


Bosse Bakaxel

Hydrostaten är av modell "Eaton 7" som verkar vara en helt okej konstruktion. Efter ytterligare ett oljebyte i den och en rejäl tvätt så såg det ju riktigt bra ut. Inget direkt behov av att öppna den fanns heller, så det fick vara.
Men ett hål i kontrollarmen hade gått sönder, kanske då staget till den fastnat nånstans. Lite svets på den och det ser i alla fall helt ut.


Svetsa gjutgods går bra om man inte har krav.



Eaton 7 heter den



Åsså ljuddämparen då. En snabb gluttning undertill visade att den är ju alldeles för lång för att få plats under traktorn, i alla fall på längden och någolunda ur vägen. Så det var bara att sätta vinkelslipen i den och göra den kortare. Ljuddämparen alltså.
Lite tur hade jag för första tredjedelen av dämparen var bara nån sorts expansionskammare vi väl får vara utan. Lite vinkel på inloppet och en böj på utloppet, ett fäste bak och sen fick det duga.
Själva avgasslangen blev inte bra som jag tänkt mig. Det blir nice att dra den under traktorn var ju idén från början, men det finns ju faktiskt ett utrymme att istället dra den rakt bakåt till där ljuddämparen ska sitta. Det kommer att bli en mycket snyggare lösning och sånt är jag som bekant svag för.
Alltså kommer jag behöva svetsa igen oljeavtappningshålet och göra ett hål i torpedplåten. Sen kommer ju slangen att gå precis under plyfaskivan så kanske nån form av värmeisolering behövs.


Honda-Bolens ljuddämpare


Sen hann jag inte så mycket mer innan allt utom chassit och bakaxeln for iväg till Finland. Men nu tror jag att jag kommer få ihop allt på plats.



Chassit som var kvar åkte in i min bil tillsammans med bakaxeln och alla lådor och burkar med tillhörande småkrafs. Väl framme gick monteringen av detta 3D-mekano väldigt smidigt. Började bakifrån och gick framåt. Jag såg att locket på bränsletanken hade spruckit. Det är den den modellen med inbyggd bränslemätare, och plastglaset var nu inte längre tätt. På med lite silikon så länge innan jag kanske lyckas hitta ett annat.

Hjulvikterna är inte särskilt vackra att titta på. På blocket eller var det nu var såg jag en Stiga TRH 107 (rebrandad Bolens) som hade ganska tjusiga täckplåtar över vikterna. Såna borde man kunna svischa ihop och limma på. Tills dess använde jag det sista av vita färgen jag hade kvar att måla vikterna och få dom om möjligt lite snyggare.

Efter två dagars tokmekande hade jag kommit så långt att motorn gick att starta. Den hoppade igång på stubben så det här med elektrisk bränslepump är inte så dumt. Inget nötande på startmotorn här inte!
Det enda som blivit kvar hemma, eller var dom nu tog vägen, var fästbrickorna som ska hålla fast stagen till huven.

Runt avgasslangen där den går under träskivan och förbi bränsleslangen så lindade jag för säkerhets skull biltemas klippbara värmesköld.


Någolunda kronologisk happening.


Efter dag tre var traktorn komplett förutom ljuddämparen. Men ett problem som dykt upp var att remmen av rätt längd är för lång! Den ska vara 84,5 tum enligt reservdelslistan, och det står verkligen 84,5 tum på den. Hmpf! Efter lite klurande bestämde jag att en rem på 83 tum borde bli bra. Beställde en med kussen som kommer om 10 dar nånting.

Tills dess hittade jag ett annat löphjul som var lite större och har högre kanter än det som remmen hela tiden hoppade av från. Vete fan varifrån det kommer, men jag tackar mina skrotlådor och monterar glatt. Lagret var dåligt och lät väldigt illa, men remmen hoppade åtminstone inte av.


Dags för dämpare.

Ljuddämparen kom på plats, men jag tyckte inte den dämpade tillräckligt för att jag skulle bli nöjd. Det lär nog bli en version 2 av den. Ljudet från själva motorn var minimalt så ljudisoleringen blev jag nöjd med.

Traktorn visade sig nästan på en gång att vara nyttig till annat också. Höll på att dra upp delar av gamla bryggan ur vattnet, och vad är en bra dragare om inte en traktor? Tycker förresten motorn går bättre nu när man kör mer.

Batteriet har visat tendenser att stänga av sig självt när man lägger till tändningen, ELLER är det glapp i startvredet? Återkommer om detta. Edit, det verkar vara startvredet. Efter att ha pillat sönder det, putsat på dom ganske grisiga kontaktytorna och sen fått ihop det så funkar allt som det ska igen. Hmm, tydligen hade jag missat att göra det när jag satte ihop vredet första gången. SlarvPelle!

En gång så hängde sig startrelät så startmotorn inte stängde av. Relät är monterat sidledes men det ska väl inte vara nåt problem? Det var ju det gamla också. Några monteringsanvisningar fanns ju inte. Men sen dess har det inte hänt fler gånger.


Dra upp flytbrygga med hjälp av vinschen i nosen gick bra, det var bara batteriet som stängde av sig en gång. Självklart måste man knyta fast bakändan på traktorn i ett träd eller nåt.



Men sen då, le grande finale? Dra upp båten alltså?!
Jo, dra upp båten gick galant! Dragkraft finns så det räckte och grepp i lösgrus räckte precis det också. Nöjd!
Skönt att få det bekräftat. Projekt i hamn.


Upp kom den! Easy peasy.




Traktorn ska enligt specs väga in på 233 kilo men jag tror inte det stämmer för den är bra mycket fetare än gamle murray. Med hjulvikter och full tank tror jag det är närmare 300 kilo.
Jag är också lite smått imponerad över ingenjörskonsten i den här traktorn. Okej, den är inte lika avancerad som dess bröder i tidigare generationer, men det som finns är vackert gjort. Till exempel att chassit är delat i två på ett smart sätt, och hur det är tänkt hur kylluften ska gå runt motorn.
En annan positiv överraskning är ytskiktet. Färgen alltså. Trots alla år ute i regnet så är det ingen rost på den. Bolens hade faktiskt kvalitet på sina grejor.
Året efter kom farsan före mig till sommarstället och traktorn. Naturligvis kunde han inte hålla fingrarna borta. Den gick enligt uppgift igång som ett skott, och det var ju kul att höra. Jag fick inget riktigt svar vad han skulle ha den till så jag antar det var ren nöjeskörning.



Slut!