Lynx GLX 5900 LC 1996

Lynx nåjoo


Det var faktiskt inte min idé, det var tjejens, men kan man skaffa fler onödiga prylar så är inte jag den som tackar nej.
Tanken var att skaffa ny båt men oj så fel det kan gå.

Jag har några suddiga barndomsminnen av en Aktiv eller kanske Sno-tric av underlig modell som var ihopplockad av överblivna delar från fabriken i Morgongåva. Den gick sönder eller fastnade mest hela tiden, så jag lärde mig att brett band och backväxel är ett krav man borde ha. Vår herre kan sa samma uppfattning då åskan många år senare slog ner i den skotern.

Hittade den här "runt hörnet" där den tidigare haft i uppgift att dra skidspåren i Vänge.
700 mil har den gått och knappast alla dom har betats av i skidspåret. En kompass i vindrutan kan tyda på att den kan ha befunnit sig i mycket mer öppna miljöer. Kompassen har förresten fastnat, så detta kombinerat med dumhet kan den kanske ha gått 500 mil i cirkel, vem vet?

Lynx 5900 är enligt uppgift skotervärldens motsvarighet till Volvo 940, och det är nog lite stridsvagn över det hela. Nån kanon finns inte, men med lite fantasi kan det gå att montera en lätt kulspruta baktill.

Sko ter
Bilder från någons prylbemängda garage.


Skicket var använt men okej. Förre ägaren sa han hade bytt kolvar och det är säkert bra. Lite underligheter på elen och växlar som var svåra att få i. Efter lite justeringar på växellänkaget så hoppar växlarna i som dom ska. Två fram och en back finns det. Växellådan är onormalt blank och fin, så jag undrar om den inte har blivit bytt nyligen.
Motorn är en vattenkyld tvåcylindrig tvåtaktsmotor från Rotax. Rotax 494 kallas den, och jag gissar på att det är kubikcentimetrarna dom menar. Den varvar orre dessutom, så jag som gillar att segdra på låga varv kommer inte bli kompis med den här på länge. Faktum att jag efter första turen ville byta den mot en drivlina från Honda NC automat eller kanske en liten Kubota diesel. Nåja, jag vänjer mig väl, eller så kör jag för sakta.
Hmm, kanske man kan justera variatorn på nåt sätt? Återkommer om detta.

Efter lite undersökningar (mestadels forskning i reservdelskatalogen) hittade jag i alla fall var vattenpumpen sitter. Trodde först att det var nån skum form av självcirkulation, men frampå motorn satt den faktiskt.
Efter en titt på den icke fungerande temperaturgivaren som sitter inskruvad i toppen på motorn så såg jag att den hade smält. Alltså hade motorn gått utan vatten nån gång och blivit överhettad.
Konstigt nog vaknade givaren till liv när jag satte dit den igen. För övrigt är den av fabrikat "Indebras" från Brasilien. Inte det första land man förknippar med snöskotrar.
Jag beställde en liknande från Ebay för femti spänn och hoppades den skulle funka. Det gjorde den inte. Meh.

Vattenpump och etcetera
Vattenpumpen, med mera.

En grej jag gillade är nummer 37 på bilden. Det är en roterande skiva som styr insugsluften till vevhuset. Smart säger jag och tycker dom på rotax kanske inte är så dumma ändå. Att trycka in 75 hästar i en sån liten motor är inte illa.
Mer sportiga varianter av motorn har dessutom nånting dom kallar för "rave" och det är en pneumekanisk styrning av avgasportarna. Ger mer pulver, 90 häst närmare bestämt.
Vattenpumpen är nummer 29 till 33 och sitter på samma axel som skivan.


Efter att ha glott lite i instruktionsböcker så verkar det som om den här modellen inte ska ha elstart. Den kanske fanns som extra utrustning att köpa till, och det var väl vad som hände. Laddningen funkar i alla fall som den ska och det är ju bra.

Elettricitet
Elschemat. På ett ungefär. Som det borde vara.
Men var är varvräknaren?


Baklyset funkade inte och tänkte att det är väl bara lampan som pajat. Men icke, det var glapp i lampsockeln som inte tycks vara av nån bättre kvalitet. Kanske från Brasilien den med?
Tror förresten hela baklyset har blivit bytt nångång.

Nästa grej på dagordningen var att påfyllningslocket för kylarvätska var väldigt knepigt att få på. Locket som jag kände igen från min gamla Toyota är av den modellen med en bimetallfjäder i som öppnar till en liten tank när motorn är kall så kylsystemet kan fyllas på om det behövs.
Det visade sej att påfyllningshålet inte längre var runt utan ovalt. Den gången motorn gick varm gick den tydligen väldigt varmt!
Ytan som locket ska täta mot har blivit skrovlig, så det kommer innebära att vätskan trycks över till lilla tanken när motorn är varm, och sen suger in luft när den är kall.
Ny mojäng hittades på Ebay för 75 kr, frakt 100 kr..
Senare årsmodeller har fått dom här knasigheterna ersatt av ett mycket enklare system som bara består av en tank med lock på.

Ebaybild
Så ser den ut i ej värmeskadat skick.
Ritningsbild
Från reservdelslistan. Nummer 6 alltså.


Nästa hoppsan var att i en stund av solljus (korta dagar vi har) så syntes att ett boggihjul var borta. Jodå, puts väck. Litegrann av plastbussningen fanns kvar på fästskruven men resten var borta. Vild gissning är att lagret gått varmt, smält plastbussningarna och sen har hjulet djärvt hoppat iväg på egna äventyr.
Mätte diametern till 134 mm på ett annat hjul, men det närmaste jag kommer på ett som ser likadant ut är 139 mm. Jag antar att dom slits med tiden så det är nog rätt sort.

Boggi
Boggi woggi!


Nästa grej var dragkroken. Den hade blivit häftigt vriden, som om nån haft nåt tungt bakpå som tippat, eller om det är själva skotern som tippat. Det är förmodligen i Vänge det händer. Vi pendlare vet i alla fall hur illa Vängebor kör bil.
Vid ett uträtningsförsök gick den av, så slipa och en rejäl svetsning så blev det bra igen. Plaska på med lite färg också. Nån dag ska vi också fixa stänkskyddet som ska sitta där under.

Ett 2vå
Före
Efter


Ett annat pyssel var vajern till huven som gått av. Alltså den som ser till man inte fäller fram huven för långt och pajar gångjärnen. Den gamla tror jag har gått av när nån slarvat med huvan till batteriet, och vajern kommit åt pluspolen. Sprak-sizafitz säger det då och vajern upphör vara vajer.

Mickla mick
Mellandagsmickel. Batteri OK, termostat OK.


Nähej, den tempgivaren funkade inte ihop med original tempmätare. Gav upp och köpte ny mätare och givare från Biltema. Ganska snygg led-bakgrundsbelyst sak. Tyvärr så är inte visaren upplyst så i mörkret ser man inget i alla fall. Givaren hade två sladdar, men enligt Biltemas instruktioner har den bara en, så jag börjar allt mer tro att Biltema borde hålla sej till heminredning..

På en tur upp i skogen så fick motorn för sig att koka. Vad är nu detta? Kylsystemet ska ju vara okej. Men dagen till ära så var det minus tolv, och folk från Vänge fyller visst bara vanligt vatten, så det hade bildats en ispropp nånstans. I med lite mer glykol så blev det bra.

Utsikten sponsras av Heby kommun.
I Gåvan finns picknickstället med bästa utsikten.

Efter en lång tur på skoterleden, mestadels genom skogen, och med ögonen på tempmätaren så såg jag att tempen svänger väldigt mycket, och ligger stundtals över 100 grader.
Efter lite konsultation så har det gått upp för mig att det är isrivare som man ska ha. En grej på varje sida som hänger ner och sprättar upp snö på kylarna.
Klart man kan köpa, men jag är sugen på att mickla ihop några själv.

I led är det
Dagen efter försvann snön. Pang sa det bara.

Och sen pang kom snön tillbaka igen! Ut och åka, men tyckte plötsligt att högerskidan uppvisade ett lojt betéende. En titt under huven och jag såg att höger styrarm gått av. Kom i alla fall hem, och efter en halvtimmes mekning så fick jag isär det som behövdes komma isär.
Jag misstänker att ena sidan gått av långt före den andra, då skidan länge haft för mycket toe-out.

Paj Hel
Snopet.
Fixat!


Den finns som reservdel för 300 kronor, men inte kan man vänta när snön kommit. Blir till att svetsa.

Och tre veckor senare gick den på ANDRA sidan av. Vad i hela friden är detta?
Nåja, nästan samma procedur där så inga problem på så vis. Kom till slut på varför dom går sönder, och det beror på inte så bra konstruktion i kombination med metallutmattning.
Kulan till styrstången sitter nämligen en bit under planet för kantiga ringen, och det innebär att istället för bara en skjutande/dragande kraft, så finns det även en vridande.
Ringen, som har nån form av mysko härdning, är inte gjord för vridande kraft vilken gör att sprickor uppstår.
Nu hoppas vi det håller 20 år till.

Gruff!
Fett jobbit!

Muttern på stötdämparen visade sej svår att få av, och efter liten hummande verkar det som det är tumgängor på dom! (Fast muttern var metrisk) Att ha tumgägor 1996 är så fossilt som det kan bli. Gruff!
Det blir till att svetsa på annan gänga i sommar..Fortsätt till nästa sida.


Jooh
Maila om de e nåt.

Till huvudsidan